Mexiko
Káva z Mexika má mnoho zajímavých faktů a historie. Mexiko bylo první zemí, která se stala významným producentem kávy v oblasti Střední Ameriky. Káva byla do Mexika dovezena španělskými kolonizátory v 18. století. Existuje více než 40 druhů kávy, které se pěstují v Mexiku. Nejznámějšími odrůdami jsou Altura, Pluma Hidalgo a Tapachula. Mexická káva má často výraznější chuť než káva z jiných zemí, což je způsobeno specifickými klimatickými podmínkami, ve kterých se pěstuje. Káva z Mexika má jedinečnou historii spojenou s revolucí. V roce 1910 byla káva z Mexika hlavním zdrojem příjmů pro místní farmáře, kteří se později stali klíčovými postavami mexické revoluce. Káva z Mexika je také spojena s tradičními mexickými zvyky a rituály. Například mnoho Mexičanů má ráno zvyk si dát kávu s čokoládou a skořicí. Mexiko je známé svou produkcí organické kávy. Mnoho farmářů v Mexiku používá tradiční zemědělské postupy, které minimalizují použití pesticidů a herbicidů. Káva z mexického státu Chiapas byla v roce 2018 prohlášena nejlepší kávou na světě v soutěži Cup of Excellence. Mexiko je v současné době největším producentem organické kávy na světě. Většina této kávy se však vyváží a do Mexika se dováží hlavně káva neorganická. V Mexiku se káva obvykle podává silnější a s menší dávkou mléka než v jiných zemích. Pokud si tedy objednáte „café con leche“ (káva s mlékem), můžete být překvapeni, jak málo mléka v kávě je.